2 januari 2021

Calorieën verbranden door (elektrisch) te fietsen: zo zit het!

Calorieën verbranden door (elektrisch) te fietsen: zo zit het!

Wij Belgen zijn rasechte Bourgondiërs. Op de feesttafel vertaalt dat zich naar: te lekker én te veel eten. En een goed glas, natuurlijk. Gelukkig zijn er goede voornemens om die excessen nadien ‘weg te werken’. Wil jij in 2021 ook wat kilo’s overboord gooien? Haal dan je (elektrische) fiets vaker boven. Want je stalen ros is dé geknipte bondgenoot als je wat calorieën kwijt wil.

Snel en efficiënt calorieën verbranden 

Fietsen is een van de makkelijkste en meest doeltreffende manieren om calorieën te verbranden. Én het is leuk: je bent in beweging en ziet wat van de streek. Mooi meegenomen in het schone Nieuwpoort. Hoeveel calorieën je exact verbrandt bij het fietsen hangt af van verschillende zaken,  zoals je gewicht, snelheid en de wind. Maar ook de weg waarop je fietst, speelt een rol. Zo verbrand je méér calorieën als je een berg op fietst (probeer maar in ons platte Vlaanderen) of op onverharde fietspaden rijdt. Hoe meer inspanningen het fietsen vraagt, hoe meer kilocalorieën sneuvelen. Check! Fietstochtje op het strand, iemand?

Fietsen en calorieën verbranden: we plakken er cijfers op

De tabel hieronder toont hoeveel calorieën je gemiddeld verbrandt per uur, afhankelijk van je gewicht en hoe snel je fietst. Stel dat je 80 kg weegt en een uur fietst aan 20 km/u, dan verbrand je 658 calorieën! Da’s ± een mattentaartje én een boule de berlin. Goed bezig! 

Fietsen en calorieën verbranden

± 60 kilo

± 70 kilo

± 80 kilo

± 90 kilo

15 km/u

246 kcal

279 kcal

314 kcal

348 kcal

18 km/u

339 kcal

405 kcal

471 kcal

540 kcal

20 à 22 km/u

446 kcal

552 kcal

658 kcal

768 kcal

Om je een idee te geven van hoe snel je fietst: met een stadfiets fiets je zo’n 22,5 km/u als de wind meezit, 17 km/u bij wind tegen. Met een sportieve fiets is dat ongeveer 25 km/u als de wind meezit en 18 km/u als de wind moeilijk doet.

Calorieën verbranden bij elektrisch fietsen

De elektrische fiets is superpopulair. En superhandig: je geraakt er verder mee, ziet méér van de streek. Denk je dat je géén calorieën verbrandt als je elektrisch fietst? Dat klopt niet. Ook met een e-bike ben je sportief bezig. Want een e-bike zet mensen op de fiets die anders weinig of niet bewegen. 15 kilometer fietsen? Da’s ineens een makkie. En je beweegt sowieso veel meer op een elektrische fiets dan wanneer je de auto of tram neemt.  

Hoeveel calorieën je verbrandt bij het elektrisch fietsen hangt ook af van verschillende dingen. Zoals: je gewicht, de ondersteuning die je kiest. En hoe snel je fietst. Om je een idee te geven, deze tabel:

Elektrisch fietsen en calorieën verbranden

± 60 kilo

± 70 kilo

± 80 kilo

± 90 kilo

Kcal/uur

210

250

280

310


Elektrische fietsen met ondersteuning

Als je kiest voor een hoge ondersteuning, maak je het jezelf extra gemakkelijk. Daar is niets mis mee. Je verbruikt dan wel minder calorieën, maar: je zal ook langer kunnen én willen fietsen. Het fietsen vraagt weinig fysieke inspanning, waardoor je langer kunt én zult doorgaan. En hoe je het ook draait of keert: je bent in beweging op je elektrische fiets. En wie beweegt, verbrandt calorieën. Zo eenvoudig is het echt.

Lang verhaal kort: of je nu elektrisch fietst of niet, met een hoge ondersteuning of kleinere … Fietsen staat gelijk aan: calorieën verbanden. Dus van zodra je nog maar een kléin gaatje ziet om je tweewieler aan het bollen te brengen: go for it! 

3 extra tips voor zalige fietsritten

  • Fiets smart! 
  • Weten hoe goed je bezig bent: dat motiveert. Er bestaan handige, gratis apps voor op je smartphone die bijhouden hoeveel calorieën je verbrandt. Zo houdt FITAPP de weg die je aflegt bij, én je verbruikte calorieën. Ook de training-apps GarminConnect en Strava zijn handige apps om fietsprestaties bij te houden. Ga je ermee op weg? Bij Wheels Bikestore vind je een handige houder voor je mobiele telefoon, zo vertrek je helemaal smart.
  • Blijf gehydrateerd
  • Hydrateren, da’s eigenlijk een moeilijk woord voor: water drinken. Zorg dus dat je je drinkbus altijd op zak hebt. Geen zin om die heel de tijd in je hand te houden? Een handige drinkbushouder brengt soelaas.
  • Ga voor extra gewicht
  • Wil je all the way calorieën verbranden? Waarom dan niet wat extra gewicht meezeulen? Da’s extra calorieën kwijt. In onze fietstassen kan je best wat bakstenen kwijt. Hoewel die daar niet echt voor zijn gemaakt, kan je er wel eens mee experimenteren. Alleen voor wie het zich graag extra zwaar maakt.

Ready to go with den velo? Maar geen idee waar naartoe? Stel je eigen fietstocht samen met de handige knooppunten. En: enjoy the ride!


Calorieën verbranden door (elektrisch) te fietsen: zo zit het!

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x